Samen uitdagen tot ontwikkelen
Interconfessionele basisschool

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
directeur@ark-haarlem.nl

Atelier 1!
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en sinds twee maanden is het weer een gezellige drukte in atelier 1: Het handvaardigheid lokaal!

Inmiddels geef ik ruim 8 jaar handvaardigheid op de Ark op dinsdag en donderdag aan kinderen vanaf groep 4. Het is heerlijk om de kinderen blij binnen te zien komen en nog enthousiaster en trots weer de deur uit te zien gaan.

In het handvaardigheid lokaal is het bijna altijd een gezellige sfeer. Het is goed om te zien hoe kinderen genieten van kliederen met gips, verf, piepschuim. Hoe ze lekker in een emmer “smurfensnot’ wroeten of met ‘een echte grote mensenzaag’ zagen. En dan mogen ze ook nog gewoon hun handen afvegen aan hun schilderblouse!
Maar het meeste geniet ik als ze zich verwonderen, zichzelf overtreffen en genieten van de prachtige dingen die ze zelf maken.

Het uitgangspunt wat betreft de leerlijn 'handvaardigheid' is de omgang ‘beeldend onderwijs basis' vanuit o.a. de digitale methode “Laat maar zien”. De leerlijn gaat uit van gebruik van verschillende materialen (zoals hout, gips,textiel, klei en kosteloos materiaal) en technieken tijdens de gehele basisschooltijd. Ook worden er wat “stoerdere” technieken aangeleerd zoals bv. solderen.

In de lessen gaat het vooral om de ontwikkeling, het proces en niet hoofdzakelijk om het eindresultaat. We vinden het belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen krijgen, leren kijken en leren hun eigen ideeën te ontwikkelen en dat hun mening anders kan zijn dan die van anderen. Zelf zeggen we dat ze “vooral hun fantasie mogen gebruiken”.

Trots!
Regelmatig hoor ik ‘TADAA' roepen in de klas als een kind trots is op zijn zelfgemaakte kunstwerk. Of zie ik een kind lachen om de gekke gezichtsuitdrukking van zijn zelf gemaakte poppetje. Of verbaast een kind zich over de nieuwe kleuren die hij heeft gemengd.

De eerste weken hebben de kinderen van de groepen 4 t/m 7 gewerkt met klei. Hoe kun je klei nog meer bewerken dan alleen met je handen? Welke technieken  en gereedschappen kun je gebruiken? Ook hebben de kinderen geleerd om trots te zijn op hun zelfgemaakte kunstwerk. Om trots te zijn op hun doorzettingsvermogen, hun vindingrijkheid, hun fantasie of hun goede samenwerking. En ondertussen…ben ik trots op de kinderen!

Ieder kind is uniek
Een paar jaar geleden heb ik in het kader van mijn opleiding tot Cultuurcoördinator een filmpje gemaakt. Dit filmpje geeft duidelijk mijn visie op kunsteducatie en creativiteit binnen het basisonderwijs weer.

Nicole Hillmann

Contact

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
directeur@ark-haarlem.nl