Samen uitdagen tot ontwikkelen
Interconfessionele basisschool

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
info@ark-haarlem.nl

 

 

Atelier 1!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en sinds twee maanden is het weer een gezellige drukte in atelier 1: Het handvaardigheid lokaal! Inmiddels geef ik ruim 8 jaar handvaardigheid op de Ark op dinsdag en donderdag aan kinderen vanaf groep 4. Het is heerlijk om de kinderen blij binnen te zien komen en nog enthousiaster en trots weer de deur uit te zien gaan. In het handvaardigheid lokaal is het bijna altijd een gezellige sfeer. Het is heerlijk om te zien hoe kinderen genieten van kliederen met gips, verf, piepschuim. Hoe ze lekker in een emmer “smurfensnot’ wroeten of met ‘een echte grote mensenzaag’ zagen. En dan mogen ze ook nog gewoon hun handen afvegen aan hun schilderblouse! Maar het meeste geniet ik als ze zich verwonderen, zichzelf overtreffen en genieten van de prachtige dingen die ze zelf maken.

Mijn uitgangspunt wat betreft de leerlijn handvaardigheid is de omgang ‘beeldend onderwijs basis” vanuit o.a. de digitale methode “Laat maar zien”. De leerlijn gaat uit van gebruik van verschillende materialen (zoals hout, gips,textiel, klei, kosteloos materiaal) en technieken tijdens de gehele basisschooltijd. Ook worden er wat “stoerdere” technieken aangeleerd zoals bv. solderen. In mijn lessen gaat het vooral om de ontwikkeling, het proces en niet primair om het eindresultaat. Ik vind het belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen krijgen, leren kijken en leren hun eigen ideeën te ontwikkelen, dat hun mening anders kan zijn dan die van anderen. Zelf zeg ik altijd dat ze “vooral hun fantasie mogen gebruiken”.

NICOLE HILLMANN

 

Ieder kind is uniek. Een paar jaar geleden heb ik in het kader van mijn opleiding tot Cultuurcoordinator een filmpje gemaakt. Dit filmpje geeft duidelijk mijn visie op kunsteducatie en creativiteit binnen het basisonderwijs weer. Via de link een fragment van dat filmpje; https://www.youtube.com/watch?v=AnyamCxgpSM   OPROEP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***september 2019***

Trots!

Regelmatig hoor ik ‘TADAA” roepen in de klas als een kind trots is op zijn zelfgemaakte kunstwerk. Of zie ik een kind lachen om de gekke gezichtsuitdrukking van zijn zelf gemaakte poppetje. Of verbaast een kind zich over de nieuwe kleuren die hij heeft gemengd.

De eerste weken hebben de kinderen van de groepen 4 t/m 7 gewerkt met klei. Hoe kun je klei nog meer bewerken dan alleen met je handen? Welke technieken  en gereedschappen kun je gebruiken? Ook hebben de kinderen geleerd om trots te zijn op hun zelfgemaakte kunstwerk. Om trots te zijn op hun doorzettingsvermogen, hun vindingrijkheid, hun fantasie of hun goede samenwerking. En ondertussen…ben ik trots op de kinderen!

Contact

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
info@ark-haarlem.nl