Samen uitdagen tot ontwikkelen
Interconfessionele basisschool

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
directeur@ark-haarlem.nl

Gymles is meer dan bewegen!

Naast vakken als lezen, rekenen, schrijven, taal, geschiedenis etc., is ook gym een heel belangrijk vak voor de ontwikkeling van een kind. Officieel heet het vak eigenlijk 'bewegingsonderwijs', wat inhoudt dat we tijdens de lessen ook écht iets leren. Natuurlijk allerlei motorische vaardigheden: zogenaamde 'grondvormen van bewegen' als balanceren, klimmen/klauteren, rollen/over de kop gaan, springen en landen, en ga zo maar door. En later ook meer 'echte' sporten bijvoorbeeld turnen, atletiek, basketbal, hockey, dans en zelfverdediging. Technisch, tactisch en de spelregels die bij de sport horen.

Naast sport en bewegen leren de kinderen ook veel over aspecten als samenwerken, samen sporten, winst/verlies, elkaar helpen/geholpen worden, het leren kennen, aanvoelen en aangeven van je grenzen en het op je eigen niveau leren sporten en bewegen. En in hogere groepen ook; wat doet sport/bewegen met je, waarom is douchen na sporten aan te raden, hoe ga ik om met blessures, enzovoorts. Gymles is meer dan bewegen! 

Nu maakt het ene kind een heel andere ontwikkeling door dan de ander en zal ook in de les bewegingsonderwijs niveauverschil te zien zijn. Kun je iets wat minder goed? Dat geeft niet, plezier en daarna succesbeleving staat altijd voorop! Tegenwoordig werken we in meerdere vakken met verschillende opstellingen. Iedereen kan in een vak, in een klein groepje, op zijn/haar eigen niveau aan de slag en meestal lukt het wel om de opdracht een beetje aan te passen. Kun je iets al heel erg goed? Ook daar hebben we vaak wel extra oefeningen en opdrachten voor. 

Wil je nog meer weten over de lessen bewegingsonderwijs, loop dan na schooltijd een keer binnen of stuur ons een bericht via Parro.  

Sportieve groet!
Juf Fleur en meester Dik 

 

Voor groep 3 t/m 8 gelden de volgende afspraken:

  • Gymkleding is verplicht: korte of lange broek, t-shirt en gymschoenen. De gymschoenen moeten een profiel hebben (dus geen pantoffels of waterschoentjes), de kleur van de zool maakt niet uit als die maar niet afgeeft.
  • Sieraden zijn niet toegestaan; armbandjes, horloges ,ringen of lange oorbellen (knopjes mogen inblijven)
  • Er wordt verwacht dat je elke gymles je gymkleding bij je hebt; heb je geen gymkleding bij je dan meld je dit bij de gymleerkracht en kijken we of het mogelijk is of je op blote voeten kan meedoen. Voor de bovenbouw geldt, 2 keer spullen niet bij je is een les niet meedoen. 
  • Lange haren moeten vast in een staart. Heb je lange haren dan doe je die vast in een staart (elastiekje zorg je zelf voor). Heb je haren die niet in een staart kunnen maar wel voor je ogen hangen tijdens de gymles moet je iets anders bedenken als een sportband.

 

Sporttoernooien!

Als school doen wij gedurende het jaar mee aan verschillende scholensporttoernooien georganiseerd door SportSupport. Denk bijvoorbeeld aan schoolvolleybal of schoolkorfbal. Informatie en communicatie hierover, en het aanmelden, gaat altijd via Parro.

Contact

Velserstraat 17
2023 EA  Haarlem

023 525 00 33
directeur@ark-haarlem.nl