Als u in deze nieuwsbrief geen afbeeldingen ziet, bekijk dan de online versie.

NIEUWSBRIEF 6 30 november 2017
Van de directeur
 

Nog even en dan brengt Sint een bezoekje aan De Ark. Het wordt vast een gezellige dag! Iedereen ook thuis vast een fijn Sintfeest toegewenst!

De herinrichting van de Velserstraat veroorzaakt overlast voor kinderen en ouders. Wij hebben regelmatig contact met de omgevingsmanager. Wij hebben bij haar aangedrongen om met vrachtwagenchauffeurs af te spreken dat er bij het in- en uitgaan van de school geen vrachtwagens rijden. En er is overlast van fietsers die toch op de stoep voor de school fietsen. Soms ook door ouders. We proberen mensen daar op aan te spreken.

Deze week is als extra nieuwsbrief informatie verstuurd over de staking op dinsdag 12 december, zie onze site. Op 12 december is onze school dicht (in het geval dat er op 5 december geen akkoord is bereikt). Ouders en teamleden van de klankbordgroep Ouderbetrokkenheid hebben de nieuw(school)jaarsrecepties geëvalueerd. We doen u hiervan verslag op een later moment.

Ook al lijkt het kerstfeest nog even ver weg hieronder vindt u informatie over de kerstviering.
Wij kijken terug op een zeer inspirerende bijeenkomst met Steven Pont. Hieronder vindt u een verslagje.

Vorige week ontvingen wij het verdrietige bericht dat de lieve en betrokken vader van Lotte Leermakers, uit groep 4b, is overleden. Wij wensen Annemiek en Lotte veel sterkte met dit grote verdriet.
Marjo Fokkema

 
Direct naar: Schoolnieuws | Activiteiten | Terugblik | Mededelingen | SKOS
 
Schoolnieuws
 
 
Vervanging bij ziekte leerkrachten
 
We merken dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe leerkrachten te vinden, maar ook invallers worden steeds schaarser. Wij hanteren het vervangingsprotocol van Salomo en hebben tot nu toe alles binnen de school kunnen oplossen. We sluiten niet uit dat er een moment komt dat we een groep naar huis moeten sturen. In zo’n situatie krijgen de ouders van die groep ’s avonds een mailtje dat kinderen de volgende dag niet naar school kunnen komen. We hopen dat we dit nooit hoeven te doen.
Oproep! Heeft u een onderwijsbevoegdheid en heeft u tijd en zin om in te vallen op onze school indien nodig? U kunt contact opnemen met Marjo Fokkema directeur@ark-haarlem.nl             
 
 
 
Activiteiten
 
 
Kerstviering donderdag 21 december 2017
 

Op donderdag 21 december 2017 vieren we het kerstfeest op school. De organisatie voor de kerstviering is al in volle gang.
Het wordt een gezellig samenzijn op school. De kinderen eten samen in hun eigen klas, terwijl de ouders elkaar buiten kunnen ontmoeten met een heerlijk bord zuurkool en een glas glühwein. Een kerstviering op de vertrouwde manier!
Als u wilt meegenieten van de zuurkool dient u een bestelling te doen. Uw kind krijgt donderdag 7 december een bestelstrookje mee voor de zuurkool. De kosten zijn € 6,- per persoon. De opbrengst van de zuurkool gaat naar het volgende goede doel: Limulunga Preschool (een peuter- en kleuterschool voor wezen en kansarme kinderen in Zambia) www.limulungapreschool.nl
De week erop kunt u het bestelstrookje met gepast geld inleveren bij (een van) de leerkracht(en) van uw kind(eren). Verdere informatie vindt u op het bestelstrookje.
In de week van 11 december hangt er een intekenlijst bij de klas van uw kind. Daarop kunt u het hapje of drankje dat u wilt maken of meenemen voor het kerstdiner van uw kind, noteren.
Kerstviering in de klas
Groepen 1 t/m 4
18.00 – 18.15 uur: Inloop van groepen 1 t/m 4; kinderen lopen met hun ouders naar de klas.
18.15 – 19.00 uur: Kerstdiner voor de groepen 1t/m 4.
19.00 – 19.15 uur: De kinderen van de groepen 1 t/m 4 worden door hun ouders in de klas opgehaald.
Groepen 5 t/m 7
18.00 – 18.15 uur: Inloop van groepen 5 t/m 7; kinderen lopen met hun ouders naar de klas.
18.15 – 19.15 uur: Kerstdiner voor de groepen 5 t/m 7.
19.15 – 19.30 uur: De kinderen van de groepen 5 t/m 7 lopen zelfstandig naar hun ouders op het schoolplein.
Groep 8
18.00 – 18.15 uur: Inloop van groep 8; kinderen lopen met hun ouders naar de klas.
18.15 - 19.15 uur: Kerstdiner voor groep 8.
19.15 – 20.00 uur: Kerstgala voor de groepen 8.
19.45 – 20.00 uur: De ouders van de kinderen van groep 8 zijn welkom bij het kerstgala.

18.00 – 19.30 uur: Kerstmarkt op het plein door de Schoolraad voor de ouders; zuurkool en glühwein

In de week van de kerstviering zijn er inloopochtenden. U wordt ’s ochtends verwelkomd door een kerstkoor in de gang, waarna u in de klas van uw kind nog even welkom bent om zo de kerstsfeer in de groep te proeven. Wellicht hebben de leerlingen nog iets voor u in petto; wanneer dit het geval is, hoort u dit natuurlijk op tijd via de klassenouders of de leerkracht(en).

22 december zijn alle kinderen om 12.00 uur vrij!

Hartelijke groet,
De Kerstcommissie 
           

 
 
 
Terugblik
 
 
Lezing Steven Pont
 

Van hamsterjong tot kind met zelfvertrouwen
Als je een hamsterjong in een kooi zet, deze elke dag eten en drinken geeft en twee maanden later de kooi opent, tref je een gewone hamster aan. Het gedrag is voorgeprogrammeerd. Bij mensenbaby’s werkt dit anders, de omgeving is bepalend in de ontwikkeling. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, bekend van tv. en zijn columns in Het Parool, gaf ouders vorige week dinsdagavond op De Ark een inkijkje in de invloed van de opvoeding en sociale omgeving op het gedrag van kinderen.

Salto
Een grote groep ouders luisterde naar de theorieën van Pont en zijn persoonlijke ervaringen. Zoals een uitstapje naar een buitenzwembad met zijn gezin, afgelopen zomer. In een oogwenk stond zijn 6-jarige zoon op de hoge duikplank. Zijn plan? Een mooie salto maken, net zoals de pubers die hem voorgingen. “Bij elke situatie moet je je afvragen: is dit levensgevaarlijk?” "Hebben anderen er last van?” luidt het motto van Pont en hij gaf zijn zoon alleen mee dat een landing plat op de buik pijnlijk zou zijn en dat hij klaar zou staan aan de rand van het bad. De 6-jarige spruit waagde de sprong, maakte een mooie salto en kwam met twee duimen in de lucht weer omhoog.

Opvoedstijlen
Er zijn vier verschillende opvoedstijlen, beschrijft Pont: vertrouwend, autoritair, beschermend en negerend. Vaak wordt de moederrol in een gezin meer gekenmerkt door de beschermende kant. Zie de afbeelding hieronder waarin dit op humoristische wijze wordt weergegeven. Bij gezinnen met twee vaders of twee moeders, is deze rolverdeling ook aanwezig.
Als hier balans in is, is dit een natuurlijk evenwicht. Maar Steven Pont pleit ervoor om ervoor te waken de beschermende factor niet te zwaar te laten wegen. ‘Als we kinderen op het leven willen voorbereiden, moeten we ze meer verantwoordelijkheid en vrijheid geven’. Een eenvoudig voorbeeld: laat een kind zonder jas de deur uitgaan, dan ervaart het zelf hoe koud het is en trekt het de volgende keer wél een jas aan.

Echte wereld
Bij de psycholoog thuis gaan ‘de schermen’ pas vanaf halfzes aan. “Vanaf die schermen leren ze niets over de echte wereld”, stelt Pont. Kinderen moeten avonturen beleven, onderzoeken en ontdekken. “Eerst dacht ik dat er maar weinig kinderen bij ons over de vloer zouden komen door deze regel, maar het werden er alleen maar meer!”
Na afloop beantwoordt Pont vragen van ouders persoonlijk. Want wat te doen met een kind dat al vanaf de geboorte (faal) angstig is? Het advies is om altijd te blijven denken in mogelijkheden van het individuele kind. Dus toch net even dat stapje verder proberen en dit elke keer opbouwen.
Heeft u de lezing niet kunnen bijwonen? Zie voor meer informatie over Steven Pont en zijn boeken: www.stevenpont.nl en lees hier een van zijn columns: https://www.volkskrant.nl/opinie/durf-wat-hierarchischer-te-zijn-bij-opvoeden~a4388350/   


 
 
 

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klik dan hier om u af te melden.