Als u in deze nieuwsbrief geen afbeeldingen ziet, bekijk dan de online versie.

NIEUWSBRIEF 2 29 september 2016
Van de directeur
 

Onlangs is onze website vernieuwd. De site is nu ook goed te bekijken op mobiele telefoons en tablets.
We zijn hard aan het werk om alle informatie over school op de site te plaatsen. De nieuwe Cultuurkalender 2016-2017 vindt u onder het kopje Cultuur. Hierin kunt u zien welke culturele activiteiten dit jaar worden aangeboden. Deze cultuurkalender is in overleg met de Schoolraad en de cultuurcommissie tot stand gekomen.
In deze weken worden alle kinderen en ouders uitgenodigd voor het startgesprek. Wilt u meer weten of praktisch aan de slag met communicatie en school. Het samenwerkingsverband heeft interessante workshops waarvoor u zich gratis kunt aanmelden.
In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de momenten waarop een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Volgende week start de Kinderboekenweek, de Schoolraad heeft in de week van 10 oktober weer een mooie boekenkraam ingericht. Hoe dat werkt leest u hieronder.
In verschillende groepen zijn kinderen met hoofdluis, wilt u a.u.b. uw kind regelmatig controleren. Mocht uw kind hoofdluis hebben, dan is dagelijks kammen (luizenkam) noodzakelijk.
Tot de herfstvakantie kunt u het formulier over de privacy inleveren bij de leerkracht.

Marjo Fokkema

 
 
Schoolnieuws
 
 
Extra activiteiten en financiële bijdragen van ouders gedurende het schooljaar 2016-2017

De Ark is een bruisende basisschool waar plezier in leren en persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Het bevorderen van creativiteit en vaardigheden vinden we daarbij ook zeer belangrijk. Daarom zet De Ark flink in op o.a. cultuur en muziek. Daarnaast bieden we ook activiteiten die werkende ouders ondersteunen, zoals de tussen schoolse opvang. Al deze aanvullende activiteiten zijn alleen mogelijk met vrijwillige financiële bijdragen van ouders. In deze brief leggen wij u graag uit welke activiteiten De Ark dankzij uw financiële bijdragen kan organiseren en wanneer u daarvoor de facturen ontvangt.

1. Bijdrage voor Tussenschoolse opvang: factuur september 2016
De Tussenschoolse opvang binnen het continurooster maakt het mogelijk dat alle leerlingen overblijven tegen een relatief lage vergoeding. De opvang wordt door De Ark geregeld.
De kosten die hieraan verbonden zijn, bedragen:
€ 52,00 per jaar voor kinderen uit de groepen 1 t/m 3
€ 68,00 per jaar voor kinderen uit de groepen 4 t/m 8
Rekeningnr. : NL 86 RABO 0194 3520 72
t.n.v.: SALOMO, DE ARK TSO           
o.v.v.: de naam en de groep van uw kind(eren)

2. Bijdrage Schoolraad voor o.a. schoolreizen en (sport) activiteiten: factuur oktober 2016
Samen activiteiten ondernemen inspireert en geeft plezier. Denk daarbij aan schoolreizen, sportdagen en excursies. Ook Kerst, Sinterklaas en koken op school zijn activiteiten die er echt bij horen. Deze worden door de Schoolraad en de leerkrachten georganiseerd en zijn zonder uw bijdrage niet mogelijk.
De kosten die hieraan verbonden zijn, bedragen:
€ 45,00 per jaar voor de kinderen in groep 1 t/m 7.
Voor leerlingen van groep 8 is het € 27,50 omdat de kosten voor het kamp apart worden betaald.
Stroomt het kind in groep 1 in na 1 januari 2017, dan zijn de kosten € 20.
Rekeningnr.: NL 94 RABO 0300 5722 63           
t.n.v.: SALOMO, DE ARK OR
o.v.v.: de naam en de groep van uw kind(eren)

3. Bijdrage het Ark Cultuurfonds voor cultuuractiviteiten en muzieklessen: factuur januari 2017
De ontwikkeling van creativiteit is een basisvaardigheid voor de toekomst van uw kind. Daarom wordt er vanuit het Ark Cultuurfonds een jaarprogramma aan culturele activiteiten geboden en krijgen de kinderen in groep 1 t/m 6 wekelijks muziekles van Hallo Muziek. Zonder uw bijdrage zijn deze activiteiten niet in deze omvang mogelijk.
De aanpak op cultuurgebied geeft uw kind de kans om vanuit twee culturele thema’s per jaar kennis te maken met cultuur, culturele uitstapjes te doen en evenementen bij te wonen. De muzieklessen van Hallo Muziek bieden uw kind de kans om 32 weken per jaar muziekles te volgen (à € 1,60 per les, per week), deel te nemen aan openbare muzieklessen en mee te doen aan schoolvoorstellingen.
De kosten voor cultuur en muziekeducatie bedragen:
€ 75,00 per kind voor de kinderen in de groepen 1 t/m 7.
€ 40,00 per kind in groep 8, zij hebben een half jaar muziekles i.v.m. de afscheidsmusical.
Rekeningnr. : NL 70 INGB 0009443165            
t.n.v.: Arkfonds
o.v.v.: de naam en de groep van uw kind(eren)

Helpt u mee om alle activiteiten ook dit schooljaar weer mogelijk te maken? Wij rekenen op uw voorspoedige betaling, zodra u de facturen ontvangt. De rekeningnummers voor TSO, Schoolraad en Ark Cultuurfonds kunt u ook vinden op onze website www.ark-haarlem.nl.
We hebben alle cultuur- en muziekactiviteiten opgenomen in de Cultuurkalender 2016-2017.

Wij danken u alvast hartelijk voor uw medewerking namens de Schoolraad, het Ark Cultuurfonds en de school.         

 
 
 
Activiteiten
 
 
Kinderboekenweek 2016
Op woensdag 5 oktober gaat de Kinderboekenweek van start. De Ark stimuleert het lezen van kinderboeken en deze week krijgt dit extra aandacht. Eén van de activiteiten is een kinderboekenkraam, van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober in de hal van de Ark. De boeken hiervoor mogen we lenen van de Kennemer Boekhandel. Alle kinderen gaan tijdens schooltijd samen met hun leerkracht naar de kinderboekenkraam waar ze de mooiste en nieuwste kinderboeken kunnen inzien. Op een ‘verlanglijstje’ kan elk kind noteren welk boek hij of zij graag zou willen lezen. Voor en na schooltijd is de boekenkraam ook open zodat kinderen met hun ouders kunnen komen kijken welke leuke boeken er op dit moment zijn.
Eventueel samen met hun ouders kunnen kinderen naar de Kennemer Boekhandel (Kleverparkweg 3) gaan om daar hun lijstje in te leveren. De Ark krijgt een deel van de opbrengst van de verkochte boeken en met dit bedrag vullen we onze schoolbibliotheek aan. Wil je al eerder langs bij de boekhandel, geen punt, alle kinderen krijgen de eerste dag van de Kinderboekenweek al een bon mee. Natuurlijk is het voor ouders niet verplicht om de boeken te kopen, lenen bij de openbare bibliotheek kan natuurlijk ook.
 
 
 
Scholen handbaltoernooi
Op woensdagmiddag 26 oktober 2016 is het scholen handbaltoernooi voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Misschien heb je de geweldige prestaties van het damesteam op het WK en op de Olympische Spelen gezien? Handbal is een leuke, snelle, spectaculaire sport! Lijkt het je leuk om mee te doen? Stuur dan een e-mail naar sport@ark-haarlem.nl (met je naam en je klas). Je krijgt dan via de e-mail meer informatie. Meester Niek zal, misschien met wat handballers van de handbalclub, 1 of 2 keer gaan trainen. En misschien komt er ook nog een clinic van de Blinkert in de gymles. Voor de woensdag zelf hebben we nog wel een coach nodig, want meester kan er helaas niet de hele middag bij zijn. Sportieve groet, meester Niek en juf Lisanne
(PS: binnenkort ook meer informatie over het scholen basketbaltoernooi! Hierover later meer in de nieuwsbrief.)
 
 
 
Mededelingen
 
 
School en communicatie

Zodra je kind naar school gaat krijg je als ouder te maken met een 10 minutengesprek, een informeel gesprekje bij de klassendeur of misschien zelfs een slecht nieuws gesprek en daarmee met communicatie. Een boeiend thema waar wij regelmatig vragen over krijgen. Begrippen die daar voor ons mee te maken hebben zijn gelijkwaardigheid, het belang van keuzemogelijkheden, perspectief van de ander, ‘ontschuldigen’ en het werken aan oplossingen in wederzijds belang. Zoekt u inspiratie? Wilt u als ouder meer weten of praktisch aan de slag met communicatie?
Als Samenwerkingsverband nodigen wij u als ouders van harte uit om een avondlezing of workshop bij te wonen. Deelname is gratis.
Aanmelden kan via http://www.passendonderwijs-zk.nl/communicatie
(Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Henriette Lemmen of Petra den Boer van het Onderwijsloket Passend Onderwijs Zuid-Kennemerland: H.lemmen@po-zk.nl P.denboer@po-zk.nl

Workshop ‘In gesprek met school’ (theorie en praktijk)
Spreker: Marlotte van Hasselt, Henriëtte Lemmen en Petra den Boer
Datum: 18 en 25 januari 2017
Tijd: 09.00-11.00 uur
Locatie: Schipholpoort 2 Haarlem
De communicatie met school loopt in veel gevallen vanzelf. Als het goed gaat met het kind, gaat de afstemming met school ook meestal goed. Wat nu als er andere ideeën zijn over wat goed is voor het kind. Dan zit de communicatie vol gevoeligheden, worden opmerkingen heel anders geïnterpreteerd en ontstaat er al snel ‘ruis’ op de lijn. Tijdens de eerste ochtend gaan we aan de slag met de uitgangspunten in de communicatie met school en bieden we technieken aan om in te zetten als er ruis ontstaat. Tijdens de tweede ochtend gaan we praktisch aan de slag. Deelnemers kunnen gesprekken oefenen met zelf ingebrachte voorbeelden. Het geeft ook de mogelijkheid om desgewenst de technieken van de vorige bijeenkomst te oefenen.
Marlotte van Hasselt werkt sinds 1990 als actrice in trainingen en opleidingen. Ook is zij werkzaam als personal coach en geeft zij trainingen in communicatie, presentatie, klantgerichtheid etc. Hiervoor zet zij verschillende theatermethodieken in. (www.deoefenchoach.nl)
Henriette Lemmen en Petra den Boer werken samen als ouderconsulent voor het onderwijsloket van het samenwerkingsverband. Beiden hebben de Mediation opleiding gevolgd.
(www.passendonderwijs-zk.nl)

 
 
 
Week van de opvoeding: seminar met Stine Jensen
 "Goed opvoeden: wat is dat? Wanneer doe je het goed als ouder? Stine Jensen, bekend van haar programma's op Human, en Frank Meester zijn beiden filosoof en ervaringsdeskundigen. Zij proberen tijdens deze theaterlezing samen met het publiek orde op zaken te stellen in het opvoeddoolhof. Kijk voor meer informatie en aanmelden op http://www.humanistischverbond.nl/de-opvoeders"
 
 
 

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klik dan hier om u af te melden.